Portfolio

Bijen en vlindertuin, Oostzaan

Enige voorbeelden van door ons aangelegde tuinen.

Deze bijen en vlindertuin is aangelegd in de zomer van 2016. De plantenbakken zijn opgebouwd met natuurlijk ogende stenen. Door de bruine kleur valt hij goed op in verhouding met de donkergrijze bestrating. De stenen hebben een losse vorm waardoor kieren ontstaan tussen de stenen. Solitaire bijen en andere diertjes kunnen hier nesten of schuilen,

De beplanting bestaat uit vaste planten, struiken en klimplanten welke veel voeding leveren aan bijen en vlinders. De planten bloeien gedurende verschillende tijden van het jaar zodat er het gehele jaar eten te vinden is. 

Langs de pergola is een combinatie van meerdere soorten wintergroene klimplanten geplaatst. Elke soort bloeit gedurende een andere tijd van het jaar. Op deze wijze ontstaat een groene muur welke bijna het hele jaar bloemen bevat.

Bijen en vlindertuin, Purmerend

Gebouwd voorjaar 2016. Een nieuwe grasmat geplaatst met stapstenen en een border langs de zijkant met bijen en vlinderplanten. 

Zoogdieren, bijen en vlindertuin, Purmerend

Schaduwtuin, Koog a.d. zaan

Deze tuin staat in een straat waar grote bomen alles afschermen van de zon. Door boomstammetjes langs het boomschorspad te zetten krijgt de tuin het gevoel alsof je door een bos wandelt. In de tuin zijn ook bodembedekkers gebruikt welke inheems zijn in Nederland en goed groeien in de schaduw. Zo blijft het onderhoud laag en vormt een geschikte omgeving voor veel dieren als padden. 

Natuurvriendelijke tuin, Zaandam

Deze tuin was voorheen vrijwel volledig bestraat met grindtegels. Nu loopt er een klein kronkelpad met boomstammetjes als kantopsluiting. De tuin loopt redelijk stijl omhoog, waardoor een natuurlijk gradiënt vormt waarbij de lagere delen vochtiger zijn dan de hogere delen. Dit geeft de mogelijkheid een grotere diversiteit aan beplanting te laten groeien. Zo staan er al planten als vingerhoedskruid die uitstekend groeien op een zonnige locatie als deze.

Ecologische bijen en vlindertuin, Oostzaan

Een ecologische bijen en vlindertuin waarbij een combinatie van vaste planten en zaadmengsels is gebruikt om een ware bloemenzee te vormen. De beplanting is gekozen om voeding te bieden aan bijen en vlinders gedurende het hele jaar.

In deze tuin is gekozen voor alleen maar inheemse beplanting. De beplanting bloeit gedurende verschillende tijden van het jaar en levert veel voeding aan bijen en vlinder. Veel beplanting vormt vervolgens eetbaar fruit zoals bessen, welke geliefd zijn bij zoogdieren als egels maar ook bij vogels.

Door boomstammen te gebruiken als kantopsluiting stimuleer je de groei van kleinere organismen. Deze zijn goed voor de bodem en zijn ook voedsel voor andere dieren. Ook zijn boomstammen goedkoper en natuurvriendelijker dan bewerkte stenen kantopsluitingen.

Bijen en vlindertuin, Oostzaan

Een filmpje gemaakt 1 jaar na aanleg.

Natuurvriendelijke tuin met groot bijenhotel, Koog ad Zaan

English

Oude beplanting verwijderd en bijen en vlindervriendelijke beplanting geplaatst. De planten groeien gedurende verschillende tijden van het jaar zodat er het gehele jaar bloei is.

Gehele tuin opnieuw aangelegd met hergebruik van oude bestrating. Natuurlijke kantopsluiting door gebruik van rotsen. Een groot bijenhotel dient ook als opsluitwand voor een verhoogde plantenborder. Onder het bijenhotel is ook ruimte voor kikkers en dergelijke om te schuilen. In de donkere hoek is ook een ondiepe waterbak in de grond gezet voor kikkers en padden.